Brabants Landschap

Uilenwerk - nr. 120 - April 2018 (16/08/2018)

       April 2018


Inleiding

Dankzij camera's in de nestkasten konden we zien dat de eerste steenuil- en kerkuileneieren zijn gelegd en het eerste kerkuilenbroedsel zelfs al is uitgekomen. Dat betekent dat het broedseizoen volop is begonnen! We zijn benieuwd wat dit seizoen zal gaan brengen voor de Brabantse uilen.

Hoe het broedseizoen van 2017 is verlopen is te horen op 18 april op de uilenjaaravond, waar zowel uilenbeschermers als gastgevers van harte welkom zijn. 

We wensen iedereen vast veel succes met het controleren van de nestkasten en denk hierbij aan elkaars veiligheid.

 

Inleiding
 
Eerste broedsels
 
Jaaravond
 
Valbeveiliging
 
Facebook update
 
Nieuwe natuurgids Brabant Buiten
 
Eerste broedsels

Op 23 maart werd in Dongen het eerste steenuilei gelegd. Door middel van een camera van "Beleef de Lente" kon dit mooi worden vastgelegd. Hier is te zien hoe het vrouwtje het eerste ei legt.

Een paar uur later kwam het nieuws dat in de kerk van Eersel ook het eerste kerkuilenei is gelegd. Ook dit werd vastgelegd met een camera. Het paar onderzoekt het ei uitvoerig en ‘kroefelen’ elkaar uitgebreid. Bekijk hier het filmpje.

Een paar dagen later kwam het nieuws dat zelfs al het eerste kerkuilenjong was geboren! Een camera in een nestkast in Biezenmortel liet zien hoe het jong om 11.48 uur wordt geboren. Het filmpje is hier terug te zien.

Deze broedsels zijn vroeg, zeker terwijl het in februari en maart kouder was dan gemiddeld. Gelukkig is de maand april warm begonnen wat zorgt voor snelle ontwikkeling van insecten en goede omstandigheden voor het broeden.

Zo is het elk jaar weer spannend hoe het broedseizoen zal gaan verlopen!

 

Jaaravond

De uilenjaaravond vindt aanstaande woensdag, 18 april plaats. De resultaten van 2017 worden bekend gemaakt en er worden interessante lezingen gegeven door Johan de Jong van de Kerkuilenwerkgroep Nederland en Ronald van Harxen van Stone (Steenuilenoverleg Nederland). De avond wordt afgesloten met de oorkonde voor ‘Uilenbeschermer van het jaar’. 
De avond wordt jaarlijks georganiseerd voor uilenbeschermers om elkaar te ontmoeten en kennis uit te wisselen. Ook worden op deze avond de jaarverslagen uitgedeeld aan de werkgroepen. het jaarverslag zullen ze bij de eerst volgende kastcontrole uitreiken aan alle gastgevers.

Kortom, we hopen op weer een gezellige avond!

 

Valbeveiliging

Aan uilenbeschermers worden cursussen aangeboden om veilig te werken. De nadruk ligt juist op het voorkomen van risicovolle momenten. Verhang een kast bijvoorbeeld naar een andere, veiligere plek op 't erf als hij te gevaarlijk hangt. Of, zorg voor een permanente voorziening om bij de nestkast te komen. Aan groepen die toch op risicovolle hoogtes moeten werken, zijn klimmaterialen beschikbaar gesteld. In dit instructiefilmpje is te zien hoe ze die moeten gebruiken. Als gastgever kunt u ook helpen om het uilenwerk veilig te houden. Leen geen oude ladders uit en zorg dat de nestkast goed bereikbaar is. Als je gevaarlijke handelingen ziet, spreek elkaar daarop aan. Zo voorkomen we samen vervelende ongelukken!

Brabants Landschap heeft een instructiefilmpje gemaakt over de valbeveiliging. 
Deze is hier te bekijken.

Groepen die nog geen cursus hebben gehad kunnen zich aanmelden bij Marco Renes of door een mail te sturen naar uilenbeschermingbrabant@gmail.com

 

Facebook update

Nieuwe aflevering van Braakballen

Anita van Dooren, Regiocoördinator Steenuil Midden-Brabant, maakt samen cameraman met Joost van den berg het programma "Braakballen" voor Oisterwijk in Beeld. De nieuwste aflevering gaat over de postercampagne tegen roofvogels en uilen in gevangenschap. Bekijk hier het filmpje.

Uilenlezing bij WNF rangers-afdeling Tilburg

Eind januari werd er voor de jonge Rangers van het WNF Midden-Brabant een uilenlezing gehouden. De rangers kregen informatie over de verschillende uilen en konden ook een opgezette uil bewonderen. Deze activiteit is voortgekomen uit een samenwerking tussen het WNF Midden-Brabant en de uilenwerkgroep uit Oisterwijk. 

Uilenavond gemeente Steenbergen

Begin maart werd een uilenavond in de gemeente Steenbergen georganiseerd door de Uilenwerkgroep Moerdijk, Uilenwerkgroep Bergen op Zoom en Brabants Landschap. In de gemeente Steenbergen was er een gebrek aan mensen om de kasten te controleren. Na deze informatieve avond, was dit geen probleem meer en hadden zich al 8 mensen aangemeld! Met deze mensen gaan de omliggende uilenwerkgroepen om tafel om werkgebieden te verdelen en werkafspraken te maken. 

Uilenavond gemeente Ettenleur

De uilenwerkgroep van IVN Etten-Leur heeft begin april een informatie-avond gehouden over uilen en hun bescherming. Martijn Disco van het IVN kon zo'n 40 mensen verwelkomen, waaronder een flink aantal gastgevers. Jochem Sloothaak verzorgde voor de pauze een lezing over de uilen in Nederland. Na de pauze werd specifiek ingegaan op de bescherming van de steenuil en kerkuil met veel fraaie beelden. De coördinatoren van de uilenwerkgroep zijn Mark van der Zijden voor de kerkuil en Paul Mennema voor de steenuil. De groep is nog op zoek naar enthousiaste mensen die willen meehelpen. Interesse? Kijk dan even op: https://www.brabantslandschap.nl/…/vwg-etten-leur-kerkuilen/en neem contact op.

Nieuwe natuurgids Brabant Buiten

Brabants Landschap heeft een nieuw handboek met daarin al hun natuurgebieden, wandel- en fietsroutes, informatiepunten- en buitenlokalen en activiteiten voor jong én oud! Een fantastisch kijk- en leesboek over de mooiste landschappen van Brabant. En bovenal een praktische gids vol wetenswaardigheden, routes en tips om de natuur dichtbij te beleven.

Op pagina 304-307 van het handboek staat een beschrijving over de vrijwillige uilenbescherming in Brabant.

Voor slechts €15,- krijgt u als beschermer deze gloednieuwe natuurgids cadeau! Bestel de gids 'Brabant Buiten'.

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant