Brabants Landschap

Uilenwerk - nr. 118 - September 2017 (26/09/2017)

       September 2017


Eind broedseizoen nabij

Het broedseizoen loopt ten einde en de eerste resultaten zijn binnen. De uilengegevens die worden opgestuurd naar Brabants Landschap worden verwerkt en gepresenteerd in het jaarverslag. Dit jaarverslag wordt niet alleen verstuurd naar de vrijwilligers en bewoners met een kast, maar is ook bedoeld voor sponsoren, het bestuur, LandschappenNL en de provincie. De provincie gebruikt vervolgens de gegevens weer om de ontwikkeling van de uilen in Brabant in kaart te brengen. Ook worden de gegevens gebruikt om een landelijk overzicht te creëren. 

In deze nieuwsbrief schenken we de aandacht aan de jaarlijkse excursie met de coördinatoren, brengen we u op de hoogte van wat er gebeurde op Facebook, kijken we kritisch naar roofvogelshows, besteden we aandacht aan de oehoe en geven we alvast een kijkje in de eerste broedgegevens van 2017.

Veel leesplezier!

 

Eind broedseizoen nabij
 
Excursie coördinatoren
 
Dit was het nieuws op Facebook
 
Roofvogels zijn geen showbeesten
 
De Oehoe in Brabant
 
De eerste resultaten steenuil
 




Excursie coördinatoren

Op 26 juni vond de jaarlijkse excursie voor de coördinatoren plaats. Dit jaar brachten ze een bezoek aan het gebied van ‘de uilenbeschermer van het jaar 2016’, Rinus van den Boomen, in Middelbeers. Tijdens deze excursie worden ervaringen uitgewisseld en daarna wordt eventuele nieuwe informatie via coördinatoren weer doorgespeeld naar ‘hun’ vrijwilligers. Met een netwerk van ruim 70 groepen en bijna 400 vrijwilligers zijn deze mensen erg belangrijk om alles in goede banen te leiden!  

Dit was het nieuws op Facebook

Teken
Teken komen ook voor op uilen. Blijf daarom alert en controleer uzelf na de kastcontroles op teken.

Uilenskelet
Een skelet van een kerkuil werd gevonden tijdens een kastcontrole in de Oostelbeerse kerk begin juni dit jaar. Dit skelet lag er al een tijdje en was door de warme omgeving helemaal uitgedroogd, het was dus nog intact! De ring om zijn poot liet zien dat de kerkuil als nestjong in 1994 geringd was in Middelbeers door Groninger J. Doevendans. Deze ringer was een tijd actief in Brabant. In 2002 zijn de invliegopeningen in de gewelven dichtgemaakt en is er een nestkast geplaatst, waar nu nog steeds kerkuilen broeden.

Gewonde bosuil
Het vogelasiel Someren heeft een bosuil vrijgelaten waar ze nieuwe donorpennen ingelijmd hebben. De uil had last van verdermijt wat de ontwikkeling van veren remt en de veren aantast. Door deze techniek kon de uil eerder uitgezet worden dan dat deze zou moeten wachten op de rui en de vernieuwing van het verenkleed

Duitse steenuil
In Moergestel is afgelopen broedseizoen een Duitse steenuil aangetroffen die in 2015 was geringd in Ortenberg (300km van Moergestel). De uil had een succesvol broedsel met vier jongen die allen ook zijn uitgevlogen. Van steenuilen is bekend dat zij in beginsel een grote afstand af kunnen leggen op zoek naar een eigen territorium. Maar dat zij zich vaak vervolgens vestigen in de buurt van hun broedplaats. Deze steenuil wijkt daar flink van af.

Webcam
Elke week plaatste Rinus van den Boomen een nieuw videoclipje op facebook waarbij een unieke en leerzame kijk werd gegeven in het leven van een kerkuilenpaar. De filmpjes zijn hier terug te vinden. 

Roofvogels zijn geen showbeesten

Bij de Vlaamse vogelbescherming is er de laatste tijd veel aandacht voor de roofvogelshows. Vogelbescherming Vlaanderen strijd voor de afschaffing van roofvogelshows en roepen de Vlamingen op om roofvogels uit gevangenschap te houden. Tussen 10 juli en 11 augustus verscheen een antiroofvogelshowadvertentie in de Vlaamse krant ‘De Standaard’ om meer mensen hiervan bewust te maken.

Ook hier in Brabant zijn we, op initiatief van steenuilenwerkgroep Oisterwijk, bezig met het maken van een flyer tegen roofvogelshows. De flyer wordt uiteindelijk naar de werkgroepen gestuurd.  

 

De Oehoe in Brabant

Vorig jaar werd er een oehoepaartje gespot die aan het broeden was op een zeil dat een restant was van een boomhut. Het paartje had één ei, maar deze lag helaas door de regen geheel onder water. Het paartje is echter in de buurt gebleven en de lokale uilenwerkgroep heeft in overleg met de oehoewerkgroep Nederland een nestkast geplaatst. Deze nestkast hangt op 12 meter hoogte in een boom en het gebied ligt tegen de rand aan van de bebouwde kom. Onderzoek van braakballen van dit paartje laat zien dat vooral ratten op het hoofdmenu staan. Of ze gaan broeden in de nestkast is nog even afwachten want het oehoes broeden pas in februari. De herfst is de periode van de voorbalts en ze hebben de oehoe al horen roepen bij de nestkast.  

De oehoe is zeldzaam in Nederland (20-25 broedparen). Vorig jaar is het in Sint Anthonis wel een paartje gelukt om te broeden. Klik hier voor het artikel.

 

De eerste resultaten steenuil

De gegevens van de broedseizoen 2017 stromen binnen. Een kijkje in de eerste resultaten van de steenuilen laat zien dat het broedsucces erg verschilt tussen groepen waardoor het gemiddeld aantal geslaagde broedgevallen ongeveer gelijk is aan vorig jaar. Er zijn een aantal groepen die een beter jaar hadden, zoals VWG Zundert waar ze van 5 naar 12 geslaagde broedgevallen zijn gegaan. Ook SWG Oisterwijk had 6 extra geslaagde broedgevallen vergeleken met vorig jaar. Helaas waren er ook groepen waarbij er dit jaar minder geslaagde broedgevallen waren zoals UWG Son en Breugel die daalde van 24 naar 17 en VWG De Kulert die dit jaar 9 minder broedgevallen had. Andere groepen zoals Hei, Heg en Hoogeind en VW De Maasheggen hebben ongeveer dezelfde aantallen als vorig jaar. Wellicht dat de droogte op sommige plekken het de steenuilen moeilijk maakte om te broeden en de jongen groot te brengen.

Maar voordat we conclusies kunnen trekken wachten we eerst met spanning de rest van de resultaten af!

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant