Brabants Landschap

Nieuwsbrief Uilenwerk - nr. 107 - September 2014 (12/09/2014)

       September - 2014



Frisse start na de vakantie

September… na een vakantieperiode waarin het weer niet leek te kunnen besluiten of het nu zonnig moest zijn of niet, is het tijd om de balans op te maken. Ten minste...... bij de steenuilen, want de kerkuilen zijn met tweede broedsels begonnen. De eerste formulieren met de gegevens over het broedsucces druppelen binnen en die voorspellen veel jonge aanwas dit jaar. Deze jonge uiltjes die afgelopen seizoen het levenslicht zagen gaan op zoek naar een nieuwe plek om zich te vestigen. Een cruciale periode, waarin ook veel uiltjes nooit een nieuw territorium zullen innemen. De sterfte is namelijk hoog bij pas uitgevlogen exemplaren, omdat ze een gemakkelijke prooi zijn voor wilde roofdieren en huisdieren. 

Ook voor de inmiddels afgestudeerde HAS studenten - die zich bezig hielden met het ervenonderzoek  - betekent september een nieuw begin. Ze hebben even kunnen meegenieten van een prachtig uilenseizoen, maar ze moeten opzoek naar een nieuwe werkplek. Het onderzoek is inmiddels afgerond en de rapportage zal op korte termijn beschikbaar komen. Verder is het ontzettend leuk om te melden dat de FaceBook-pagina Uilenbescherming Brabant ruim 450 likes heeft! Hierop worden door een speciaal team wekelijks leuke berichten en foto's over uilenbescherming geplaatst, dus 'like' de pagina even als u dat nog niet heeft gedaan. Als al deze volgers de uilen een warm hart toe dragen zijn we in Brabant op de goede weg!

 

   • Frisse start na de vakantie

   • Afronding ervenonderzoek

   • Nieuwe uilenkast in de maak

   • Broeihopen goed voor kerkuilen

   • Oorzaken dode kerkuiljongen

   • Braakballen op bezoek bij Vogelasiel

   • Kerkuilenwijn





Afronding ervenonderzoek

Van november tot en met juli hebben drie HAS studenten zich bezig gehouden met een onderzoek naar de inrichting van erven als geschikt leefgebied voor de steenuil. Dit onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Brabants Landschap.

`Graag willen we alle uilenbeschermers en gastgevers die hun medewerking hebben verleend bij het uitvoeren van dit onderzoek hartelijk bedanken. Met ons onderzoek op 77 erven konden we laten zien welke van de geïnventariseerde biotoopelementen een positief of juist een negatief effect heeft op de aanwezigheid en het broedsucces van steenuilen.´

In deze nieuwsbrief zullen we telkens de invloed van één bepaald element nader toelichten. Ten eerste de aanwezigheid van forse solitaire bomen (bijvoorbeeld een volgroeide walnotenboom, of een appelboom). Dit bleek een duidelijk positief effect te hebben. De bomen  trekken veel prooidieren aan en bieden de steenuil een schuil- en broedplaats. Bovendien biedt de kruin van volwassen bomen goede uitzichtpunten waar vandaan steenuilen gevaar kunnen zien aankomen, maar ook prooien kunnen pakken. 

 

Nieuwe uilenkast in de maak

Er wordt hard gewerkt voor de kerkuil, en dat is onder andere te merken aan de slinkende voorraad nestkasten. Sterker nog, die voorraad is teruggelopen naar 2 stuks voor noodgevallen. Gelukkig zijn er nieuwe kasten in bestelling. Deze kasten krijgen een aangepast ontwerp wat ontwikkeld is samen met  de Vogelwacht Maasheggen. De aanpassingen zitten met name in het gebruiksgemak en de veiligheid bij het controleren en schoonmaken van de kasten. Maar, er zijn ook aanpassingen doorgevoerd die zorgen voor een donkerdere kast en enige ventilatie. Met deze nieuwe kasten in de maak kunnen de uilen en hun beschermers er weer helemaal voor gaan. 

Bijzondere dank gaat uit naar de heren Leo en Richard van de Vogelwacht Maasheggen, die als ware profs de aanpassingen hebben bedacht, uitgewerkt en getest.

Broeihopen goed voor kerkuilen

De familie Van Oers uit de gemeente Vught wil al jaren heel graag uitkomen op het grootste broedsel kerkuilen. En dat is ze bijna gelukt dit jaar! Ze hadden 6 uitgevlogen jonge kerkuilen! Wat ze ervoor doen: ze hebben 3 grote broeihopen aangelegd, waar ze regelmatig wat kippenvoer op en onder strooien. Hierdoor bieden de broeihopen een ideale schuil- en voeder plaats voor onder andere muizen en amfibieën. Dat dit werkt is duidelijk, en dus een aanrader voor andere gastgevers!

Mocht u zelf een broeihoop willen aanleggen, dan volgen hier enkele tips: Zoek een enigszins beschaduwde plek uit, bij voorkeur langs sloten of houtopstandingen zodat kleine zoogdieren en amfibieën de hoop makkelijk kunnen bereiken.Door een bodem te maken van takken (bossen) of snoeihout is de broeihoop luchtig en toegankelijk voor kleine prooidieren. Voor het opbouwen van de hoop kunnen verschillende lagen van maaisel en/of bladeren worden aangebracht. Bij de afbraak van dit plantenmateriaal gaat de hoop broeien en komt voor de kleine prooidieren een aangename warmte vrij. Eiken- en beukenblad verteert slecht dus deze kunnen beter niet al te veel gebruikt worden. Na verloop van tijd verdwijnt de hoop door compostering. Het is dus verstandig de broeihoop regelmatig aan te vullen met vers plantenmateriaal. 

Oorzaken dode kerkuiljongen

Grote uilenlegsels zijn natuurlijk heel mooi, maar al die kids moeten eten, en dat komt er aan de andere kant ook weer uit. Dit zorgt met name in de kerkuilenkasten voor een niet al te frisse ammoniaklucht, maar is dat nu eigenlijk een probleem? In tegenstelling tot wat soms wordt vermoed kunnen jonge kerkuilenvrij goed tegen ammoniakdampen en zullen hier niet zomaar aan overlijden. In veel gevallen zal een andere factor verantwoordelijk zijn wanneer een uilenjong dood in de kast wordt gevonden.

Zo blijkt ten eerste dat het gebruik van gif tegen muizen of ratten in veel gevallen de oorzaak is van plotselinge sterfte van gezond ogende jongen. Als er geen constante aanvoer van prooien is, of er concurrentie is tussen de jongen in de kast, worden de vetreserves aangebroken en komen de gifstoffen die ze binnen hebben gekregen vrij.

Ten tweede kan langdurende hitte fatale gevolgen hebben vanwege uitdroging en zuurstofgebrek. Met name in schuren met golfplatten daken kan de temperatuur in de kast snel hoog oplopen en als de uiltjes de kast nog niet kunnen verlaten sterven ze.

Naast warmte kunnen verder natte en tochtige nestkasten slachtoffers maken, de jonge uilen kunnen dan snel door verkoudheid overlijden.  Hoewel de kast niet zal inregenen kunnen de jagende ouders wel vocht mee naar binnen brengen. En ook de uitwerpselen van een groot aantal jongen zoals dit jaar zorgt voor een erg natte ondergrond. Dode uilen kunnen worden gemeld bij het DWHV. 

 

 

Braakballen op bezoek bij Vogelasiel

Er is weer een nieuwe aflevering van Braakballen uitgekomen. Braakballen is een leuk en leerzaam programma over uilen. In dit programma licht Anita van Dooren  - coördinator van Uilenwerkgroep Oisterwijk – het bescherming toe. Samen met cameraman Joost van den Berg gaat ze op zoek naar leuke en interessante gebeurtenissen omtrent uilen.

In de laatste aflevering brachten ze een bezoek aan Stichting Vogelasiel Someren. Hier worden zieke en gewonde vogels opgevangen en verzorgt. Dit met als doel de dieren na volledig herstel weer vrij te laten in de natuur. Voordat het zover is moeten de dieren, bij binnenkomst eerst geregistreerd, onderzocht en indien nodig behandeld worden. Ter observatie worden de dieren vervolgens in een individuele “zieken” kooi geplaatst. Als de dieren voldoende hersteld zijn worden ze overgebracht naar een volière waar ze ruimte hebben om te vliegen en nog wat aan te sterken. Wanneer de vogels sterk genoeg lijken te zijn worden ze onderworpen aan een zogenaamde vliegtest. Deze bepaald of ze er klaar voor zijn om hun vrijheid weer tegemoet te gaan. Drie van de Braakbal afleveringen, waaronder die van augustus, kunnen hier bekeken worden. 

 

Kerkuilenwijn

Tyto Alba… dit is niet alleen de wetenschappelijke naam voor kerkuil, maar ook van een Portugese wijn die sinds kort in Nederland verkrijgbaar is. Deze wijn is afkomstig van Companhia das Lezírias in de Portugese Tejo wijnstreek. Het grondgebied is publiek bezit en beslaat een oppervlakte van 18.000 hectare. Dit gebied bestaat onder andere uit een beschermd natuurterrein, landbouwgronden, bosbouw en wijngaarden. Sinds 1881 worden hier wijnen gemaakt van voornamelijk inheemse druivensoorten. Companhia das Lezírias werkt volgens de ABC certificering; dit houdt in dat men volgens strenge regels op het gebied van milieu, biodiversiteit en CO2 compensatie produceert. De “Tyto Alba” wijnen dragen deze naam als een hommage aan de op het wijngoed aanwezige kerkuilen voor hun belangrijke aandeel in deze keten van biologische wijnbouw.

Leuk dus voor jezelf of om cadeau te geven. De wijnen zijn te koop bij wijnkoperij Wielinga, desgewenst in een leuk (bijna) kant-en-klaar vogelhuisje. Er hoeft alleen nog maar een takje gezocht te worden om het vogelhuisje compleet te maken.  

 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant