Brabants Landschap

Nieuwsbrief Uilenwerk - nr. 101 - November 2013 (29/11/2013)

       November - 2013Nieuwsbrief blijft!

Dit is de eerste nieuwsbrief, genaamd 'Uilenwerk'. Hij geeft vervolg aan de twee nieuwsbrieven 'Steenuil in de Lift' en 'Uilenbescherming in Brabant'. Samen met Jan van Rijsewijk hebben we deze naam gekozen, omdat de naam compact is, meer omvat dan de steenuil alleen en duidelijk aangeeft waar hij over gaat. Namelijk, het prachtige beschermingswerk voor de minstens zo mooie vogels.

Een goede nieuwsbrief is essentieel voor het uitwisselen van kennis en ervaring binnen het Brabantse beschermingsnetwerk. Daarom hebben wij aangeboden de redactie over te nemen en de inhoud te verbreden met nieuws over kerkuilen en eventueel andere soorten. Toch kunnen en willen we dit niet alleen! Een nieuwsbrief moet gaan over júllie werk en daarom hebben we mensen nodig die regelmatig tekst en foto's verzamelen om de volgende edities te vullen. Twijfel daarom niet om jouw materiaal op te sturen naar: uilenbeschermingbrabant@gmail.com of naar jsloothaak@brabantslandschap.nl. We hopen zo dat het leesplezier bij iedereen blijft!

Jochem Sloothaak, Coördinatiepunt Landschapsbeheer  

 

   • Nieuwsbrief blijft!

   • Iedereen bedankt

   • Haal de burgemeester erbij

   • Nestkast minder goed gehangen

   • Kast goed gehangen

   • Smoelenboek?

   • Broedgegevens

   • Geïnteresseerd?

Iedereen bedankt

Op deze manier wil ik iedereen ontzettend bedanken voor alle reacties die ik heb gekregen na de laatste nieuwsbrief Steenuil in de Lift.  Ik heb er als voorbeeld enkele uitgelicht maar ook.... Jan Vermeer, Mieke Makkenze, Christien Hermsen, Joep van de Laar, Anita van Dooren, Joost van Iersel, Hans van der Haring, Ine van Gorkum, Martin van Leest, Nico Hilgers, Koen de Rijck, Karel Voets, Ernst Jan van Haaften, Piet van de Plas, Bas Vermolen, Fred Steenhuizen, Corine Vingerhoets, Ankie Wessels Beljaars, Wil de Veer, Sietske van Maren, Hen Maas, Fred van Geneygen, Arnold van Rijsewijk, Jacques van Kessel, Jouke Altenburg, Ton Populier, Marlies van Iersel, Joost Nijkamp.

Allemaal bedankt! 

Jan van Rijsewijk

 

Haal de burgemeester erbij

In Schijndel kwam de burgemeester op kraamviste bij de bosuilen. Niet alleen de burgemeester werd daardoor enthousiast over het beschermingswerk wat de uilenwergroep doet, maar het leverde ook flinke publiciteit op! En, bekendheid van het uilenwerk is gewoon super belangrijk. Zo interesseer je mensen, die misschien ook de handen uit de mouwen willen steken. Meer tips om meer bekendheid te krijgen staan in deze handige brochure.

Nestkast minder goed gehangen

Dat het ook wel eens anders gaat bleek uit een email die we kregen van Martin van Leest uit Breda.

Ik kreeg vandaag een bijzonder telefoontje van een van mijn `veldmedewerkers´, Rob Burgmans. De gastgever aan de Rijsbergseweg had zelf de steenuilkast afgelopen zaterdag alvast opgehangen, Rob en collega Jan Broekman kwamen hier maandagochtend om het e.a. te controleren en zagen dat de nestkast niet goed hing. Rob pakte de ladder om de kast eerst weer uit de boom te halen. Met de kast verticaal dragend komt hij naar beneden en opent de kast. En wat denk je dat er in zat................? Een volgroeide steenuil. En dat twee dagen nadat de kast is opgehangen!! 

Ze hebben de kast met de steenuil erin opnieuw opgehangen. Nu maar afwachten of er volgend jaar jonge Steenuiltjes in de kast zitten.

 

 

Kast goed gehangen

Dré van Loon uit Loon op Zand hing met de juiste instructies zelf zijn nieuwe steenuilenkast op. Niks mis mee, maar dan moet hij wel goed geplaatst worden. Recht, liefst niet pal in de zon en met de uitvliegopening op een stevige tak. Aan de foto te zien hangt hij er gelukkig goed bij!   

 

Twijfel je of de nestkast goed hangt? Neem dan gerust even contact op met de uilenwerkgroep in uw regio.

 

Smoelenboek?

FaceBook, betekent eigenlijk niets anders dan 'Smoelenboek'. En zo is het ook begonnen. Mark Zuckerberg ontwierp in Oktober 2003 Facemash, de voorganger van Facebook. Hij deed dit als tweedejaars student aan de Harvard University. De site was een soort spel, waar twee foto's van mensen met elkaar vergeleken konden worden. Inmiddels zijn er 1,19 miljard maandelijkse gebruikers. Het succes zit 'm misschien wel in het feit dat je vrij eenvoudig een pagina aan kan maken, gemakkelijk foto's en nieuwsberichtjes kunt plaatsen en omdat er bovendien veel interactie mogelijk is met vrienden en kennissen. Veel vogelwerkgroepen hebben momenteel al een eigen FaceBook-pagina en bereiken daarmee ontzettend veel mensen met hún werk. Op de FaceBook-pagina 'Uilenbescherming Brabant' worden meerdere keren per week nieuwtjes en foto's geplaatst over het Brabantse beschermingswerk. Hiervoor is in iedere regio iemand in touw. Inmiddels volgen al 150 mensen de pagina. Ook geïnteresseerd? 'Like' dan even de pagina!

Broedgegevens

Van de meeste werkgroepen zijn inmiddels de broedgegevens van het afgelopen seizoen verzameld en opgestuurd. Is dat nog niet gelukt? Doe het dan snel, zodat het provinciaal beeld snel gemaakt kan worden. De komende weken zullen de regiocoördinatoren een belronde doen om te kijken hoe ver het staat en om eventueel bij te springen.     

Geïnteresseerd?

Als je deze nieuwsbrief doorgestuurd hebt gekregen, dan wil je de nieuwsbrief misschien wel direct ontvangen. Stuur dan even een email naar uilenbeschermingbrabant@gmail.com

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

Deze nieuwsbrief is mede tot stand gekomen dankzij:   Nationale Postcode Loterij     Provincie Noord Brabant