Brabants Landschap

ErvenPlus - nr 12 - Lente! (25/05/2022)



Lente!

Sinds een paar weken is de oostenwind eindelijk gaan liggen. Al weken hadden we te maken met gemiddeld lage temperaturen, gure wind en droogte. Voor de pas geplante beplanting die vocht nodig heeft en de vogels die deze tijd van het jaar hun jongen moeten voeden, was dat geen gemakkelijke tijd. 
Ook met de regen die de afgelopen dagen is gevallen is de droogte nog niet voorbij, maar het was wél even genieten. Bermen kleuren weer groen, ingezaaide graankruidenmengsels schieten de grond uit en we merken dat de voorruiten van de auto's weer meer insecten "vangen". Het is lente, al bijna zomer, en we genieten volop van wat er zoemt en groeit. 

 

Lente!
 
Na 1 en 2, nu ErvenPlus3.0!
 
Zaaitijd
 
Aanmeldingen
 
Torenvalkenproject Oisterwijk
 
Spetter, pieter, pater
 
Categorie: zelf doen op het erf
 
Monitoring
 




Na 1 en 2, nu ErvenPlus3.0!

Begin november vorig jaar openden de inschrijvingen voor project ErvenPlus3.0. Deelnemers die al op de wachtlijst stonden kregen de kans om zich opnieuw in te schrijven, en daarna werd de inschrijving opengesteld voor iedereen. Zo stroomden er binnen enkele uren al meer dan honderd aanmeldingen binnen, en dat aantal is gestaag blijven stijgen. De teller staat momenteel op 390 goedgekeurde erven die in de komende maanden bezocht gaan worden door daarvoor opgeleide erfscanners. Op 3 februari organiseerde het projectteam van ErvenPlus daartoe een bijeenkomst voor alle erfscanners. We kwamen samen in Udenhout om het project, de werkwijze en de tijdsplanning te bespreken. Veldmedewerker van Brabants Landschap Marco Renes gaf een leerzame presentatie over de materialen die vanuit ErvenPlus worden verspreid, en het nut en de noodzaak ervan. Het publiek, de erfscanners van het project, was gevarieerd. Sommige erfscanners hebben beide voorgaande rondes van het project al meegemaakt en hebben al veel ervaring. Anderen zijn het project in komen rollen vanuit hun vrijwilligerswerk, zoals uilenbescherming of weidevogelbescherming. Zij brengen niet alleen hun enthousiasme mee, maar ook jarenlange ervaring als vogelaar en natuurliefhebber. Na deze dag konden alle erfscanners rustig beginnen met het inplannen van de scans. Tot nu toe zijn er totaal 59 gedaan, en dit werk gaat gestaag door tot en met de herfst, wanneer we de balans gaan opmaken en de eerste materialen geleverd zullen gaan worden.

Zaaitijd

Vaak rond deze tijd van het jaar worden de graankruidenmengsels voor ErvenPlus verstuurd naar deelnemers die zo’n overhoekje op hun erfschets hebben ingetekend. De eerstvolgende leverantie van graankruidenmengsel voor de nieuwe deelnemers komt in het voorjaar van 2023, aangezien het project pas net is opgestart. Niet getreurd, want als u animo heeft om dit jaar al iets in te zaaien kunnen wij verklappen dat een zaadmengsel helemaal niet zo duur is. En dan te bedenken dat zo'n rand een erf in één klap aantrekkelijker maakt voor vlinders, vogels en insecten. Inzaaien kan ook in de herfst, dus als je nu te laat bent is er na de zomer een tweede kans.

Op www.neutkens.nl treft u bloemen, kruiden en granenmengsels voor elke grondsoort en zaaitijd, en de medewerkers aldaar geven u graag advies.

 

Aanmeldingen

Op onze website staat tegenwoordig een schema waarop in één oogopslag te zien is hoeveel aanmeldingen er per gemeente zijn. Daarmee kunnen geïnteresseerden al meteen zien of er kans is dat zij nog mee kunnen doen met het project. In enkele gemeenten, zoals Geldrop-Mierlo, Laarbeek en Best, is nog voldoende ruimte voor aanmeldingen. Andere gemeenten, zoals Oisterwijk, Bladel en Altena, zijn al vol. Een kijkje op de lijst nemen? www.brabantslandschap.nl/ervenplus

 

Torenvalkenproject Oisterwijk

De vogelwerkgroep van IVN Oisterwijk heeft in haar gemeente - aanvullend op ErvenPlus - een project uitgevoerd gericht op de torenvalk. Er werden 15 nestkasten geplaatst en ruim 200 meter gemengde haag aangeplant. Beplanting is belangrijk om ook het voedselaanbod voor deze muizeneter te verbeteren. In het artikel hieronder komen de vrijwilligers uitgebreid aan het woord.

Spetter, pieter, pater

Op dit moment zijn de zwaluwen weer terug in ons land. Na een reis van ruim 8000 kilometer komen onze huiszwaluwen, gierzwaluwen, oeverzwaluwen en boerenzwaluwen weer terug uit het zuiden van Afrika. Tenminste, als ze de zware tocht over de Sahara hebben overleefd. Eenmaal aangekomen in Nederland, is het weer tijd voor ze om in conditie te komen om te gaan broeden, en om een geschikte nestplaats te vinden. Zeker in een droog voorjaar is onze hulp hierbij essentieel. Weet u dat er zwaluwen op of rond het terrein wonen? Zorg dan dat er ergens op het terrein een plekje gerealiseerd is waar de zwaluwen gemakkelijk bouwmateriaal voor hun kunstige nestjes kunnen vinden. Zo’n mengsel is gemakkelijk zelf te maken, van strootjes, modder en water, bijvoorbeeld in een ondiepe geul of in een speciale modderplaats voor zwaluwen. Of laat de waterbak van de dieren op het erf bewust elke dag even overlopen, zodat er een lekkere natte plek ontstaat. De zwaluwen zijn hier heel erg blij mee, niet alleen voor hun bouwmateriaal, maar ook voor de insecten die op de natte plekken af komen.

 

Categorie: zelf doen op het erf

Dit is de tijd van het jaar waarin vogels druk in de weer zijn met het leggen van eieren en voeden van hun jongen. Het is dus de beste tijd om zo veel mogelijk rust op het erf te hebben. Het zou erg zonde zijn als de loslopende kat of hond deze tijd van het jaar een broedend patrijzenhennetje verstoort, bijvoorbeeld.

Daarnaast is het zaak om ervoor te zorgen dat vogels in deze tijd voldoende water kunnen vinden. Voor een badje én om te drinken. Een schaaltje of bakje op een veilige plek zal door vogels en insecten zeer worden gewaardeerd. Een stevig teracotta plantenschaaltje met water zou de truc al doen.

Als 'ie eenmaal staat is het natuurlijk belangrijk om niet te vergeten het waterpijl in de gaten te houden, zeker als het weer warm en droog wordt. Maak er een dagelijkse routine van in de lente- en zomermaanden en geniet vooral van alles wat op het water afkomt. Hou in de droge weken ook goed rekening met jonge beplanting. We horen regelmatig dat veel beplanting is gestorven door, waarschijnlijk, gebrek aan voldoende vocht. Dat is zonde, want er wordt niet opnieuw beplanting geleverd vanuit het project en uitval van beplanting is goed te voorkomen door voldoende water te geven.

 

Monitoring

Het is weer de tijd van het jaar waarop wij specialisten het veld in sturen om de monitoring van ErvenPlus voor hun rekening te nemen. Ze voeren steekproefsgewijs een 'quickscan' uit. Dat wil zeggen, zij gaan op bezoek bij een deel van de deelnemers van het project en noteren in ongeveer een uur alle vogelsoorten die op het erf aanwezig zijn. Op de erven uit ErvenPlus1.0 zijn de maatregelen zoals beplanting het oudste, en hangen de nestkasten het langste. Dat is de beste plek om de effectiviteit van wat we doen te meten. Alle waarnemingen worden door de 'quickscanners' ingevuld in een daarvoor bestemd invoerportaal. Dankzij deze monitoring weten we wat er op dit moment op de erven aan soortendiversiteit te vinden is, en krijgen we ook een beeld van de grootte van populaties van bijvoorbeeld boerenzwaluw en huismus. Als er dan over enkele jaren weer gemeten wordt, vormt zich een beeld van de effectiviteit van onze maatregelen. Daar kunnen we weer lering uittrekken voor de toekomst. Monitoring is daarom essentieel. We hopen dat alle erfeigenaren onze quickscanners een kopje koffie aanbieden en hun eigen waarnemingen met hen willen delen.

 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

ErvenPlus wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Streekfonds Het Groene Woud, de Nationale Postcodeloterij, het Coõrdinatiepunt Landschapsbeheer, Orbis en de diverse gemeentes.

Provincie Noord Brabant        Streekfonds Het Groene Woud        Nationale Postcodeloterij        Coördinatiepunt Landschapsbeheer        Orbis