Brabants Landschap

ErvenPlus - nr. 11 - juli 2021 (22/07/2021)

Zomer 2021


Broedseizoen komt ten einde

Was het nou een extreem of een gemiddeld voorjaar? Daar zijn de meningen over verdeeld. Als je naar het langjarige gemiddelde kijkt was de hoeveelheid regen en de temperatuur heel normaal. Maar, we zijn het niet meer gewend na 3 gortdroge voorjaren en zomers.

Voor de planten en de dieren was het in ieder geval supergoed. Er was veel bloei. Zelfs klaprozen en korenbloemen bloeiden dit jaar uitbundig omdat er eindelijk weer voldoende vocht in de bodem zat. De vogels begonnen al vroeg met broeden, maar niet voor alle soorten liep het broedseizoen goed af.

In deze nieuwsbrief weer een update van waar we vanuit ErvenPlus mee bezig zijn en wat er op de planning staat.

Veel leesplezier en vast een fijne zomervakantie! 

 

Broedseizoen komt ten einde
 
Doel van 500 erven gehaald
 
Derde ronde ErvenPlus
 
Deelnemende gemeenten ErvenPlus3.0
 
Quickscanners op pad geweest
 
Op de radio...
 
...of op 't nestplankje
 
Webinar 'Maatregelen op 't erf' terugkijken
 
Goed jaar voor de torenvalk!
 
In februari werd de kast bezet...
 
...en dit was het resultaat.
 
Vlindermaanden
 
Stuur je mooiste erffoto in
 




Doel van 500 erven gehaald

Eén van de doelen in ErvenPlus 2.0 was het realiseren van 500 landschappelijk waardevolle erven door het nemen van biotoopverbeterende maatregelen. De steenuil, huismus en boerenzwaluw zijn daarbij onze iconen voor de algehele biodiversiteit. Eind juni waren er maar liefst 556 erfscans uitgevoerd. Daarom hebben we de mogelijkheid tot aanmelden inmiddels gesloten. Samen met de eerste ronde van ErvenPlus zijn er nu ruim 1.200 erven 'onder handen genomen'. Wie had dat gedacht?!

In de gemeenten Meijerijstad, Roosendaal, Bernheze en Bergeijk werden in deze periode de meeste erfscans uitgevoerd (elk +/-60). De komende maand wordt gewerkt aan het opstellen van de laatste inrichtingsschetsen, zodat we dit najaar alle maatregelen kunnen uitleveren. We zullen begin volgend jaar een eindrapportage opstellen van alle behaalde resultaten. 

Derde ronde ErvenPlus

We zijn superblij dat we al dit najaar van start kunnen met ErvenPlus 3.0! Onlangs kregen we de goedkeuring van de Provincie voor onze subsidieaanvraag. Daarmee is de overhead, de monitoring en de communicatie bekostigd. Ook kunnen we de bedragen voor erfscans - die eind vorig jaar waren toegezegd door gemeenten - worden verdubbeld. Binnenkort ontvangen alle gemeenten officieel bericht over dit goede nieuws. In ErvenPlus 3.0 kunnen we onder andere Altena, Etten-Leur, Dongen en Oss verwelkomen als nieuwe deelnemende gemeenten. Wij moeten nog wel wat voorbereidingen treffen, maar we verwachten dat de aanmelding aan het eind van 2021 van start kan. Meer info is na de zomer weer te vinden op brabantslandschap.nl/ervenplus.

 

Deelnemende gemeenten ErvenPlus3.0

Quickscanners op pad geweest

In mei zijn 5 speciaal opgeleide ‘quickscanners’ op pad gegaan om de aanwezigheid van vogels en kleine zoogdieren op 76 erven te registeren. Er is gekozen voor een spreiding over Brabant en voor erven die al in de eerste ronde mee gedaan hebben aan ErvenPlus.

Tijdens de quickscan is NIET in de nestkasten gekeken, maar is wel gedurende een half uur tot een uur rond gekeken (en aandachtig geluisterd) op een erf. De waarnemingen zijn eventueel aangevuld met waarnemingen van de erfeigenaren zelf. Alle vogels zijn op soort, gedrag en locatie ingevoerd in het invoerportaal de Boerenlandvogelmonitor (zie plaatje hierboven). De quickscan heeft tot doel om in korte tijd een indruk te krijgen van de aanwezigheid van soorten. Dit om later te kunnen bepalen of de soortgerichte maatregelen en de beplanting effect hebben. Een eerste indruk uit de cijfers: 
- de huismus is het meest talrijk en er is goed gebruikgemaakt van de mussenhotels;
- er komen plaatselijk grote aantal huiszwaluwen voor;
- de bezetting van torenvalkenkasten en steenuilenkasten is erg goed;
- de beplanting is goed aangeslagen en wordt volop gebruikt door vogels;
- op een tiental erven zijn ook ook grauwe vliegvanger en gekraagde roodstraat aangetroffen. 

Dit jaar hebben we gebruikt om deze methode uit te testen en om een nulmeting uit te voeren. We willen hier in 2022 zeker vervolg aan geven. Hiervoor zijn we nog op zoek naar vrijwilligers met goede vogelkennis die ons tegen vergoeding willen helpen. Interesse? Stuur dan een email naar erfvogelsbrabant@gmail.com.

Deze quickscans zijn een aanvulling op de online biodiversiteitsscan die deelnemers zelf kunnen invullen. Ook over het afgelopen broedseizoen zouden we graag zo veel mogelijk gegevens willen hebben. Heb je de biodiversitietsscan nog niet ingevuld, doe dat dan hierhttps://forms.gle/FXiC2SEofAXepeyx9.  

Op de radio...

...of op 't nestplankje

 

Webinar 'Maatregelen op 't erf' terugkijken

Op 26 mei hebben we een webinar gehouden over ErvenPlus. We zijn ingegaan op 1) de werkwijze & resultaten van ErvenPlus, 2) de oorsprong van elementen op een boerenerf en welke maatregelen je nu kunt nemen, 3) de monitoring en er zijn verschillende vragen beantwoord. Het aantal deelnemers aan de webinar viel ons met zo'n 70 luisteraars een beetje tegen.

Mocht je nou vanwege de techniek of vanwege tijsgebrek niet in de gelegheid zijn geweest om mee te luisteren, dan kun je nu de hele webinar hier terugkijken

Op 21 oktober 20:00uur organiseren we een tweede webinar. Deze zal gaan over het onderhoud van beplanting en de nestkasten. Via deze link kun je mee kijken. 

 

Goed jaar voor de torenvalk!

2021 was een goed jaar voor de torenvalk. Uit alle hoeken van Brabant kregen wij foto's en berichten dat er veel kasten bezet waren, met succesvolle broedsels. In de volgende nieuwsbrief zullen we verder in gaan op de resultaten bij de torenvalk. 

'Wat erg leuk is aan de torenvalkkast,' vertelde een deelnemer, 'is dat wij hem vanuit de woonkamer kunnen zien. Er staan twee stoelen naast het raam en daar ligt de verrekijker. We kunnen daarmee nét in de kast kijken. Zo nu en dan als we de moeder- of vadervogel voorbij zien komen, gaan we even kijken. Er zijn vier jongen succesvol uitgevlogen! Dit najaar maken we de kast schoon en installeren we een camera. Zo wordt het volgend jaar hopelijk nog leuker om te volgen.'

In februari werd de kast bezet...

...en dit was het resultaat.

 

Vlindermaanden

Juli en augustus zijn de echte vlindermaanden in ons land. Deze maanden kennen lange dagen, veel zon en volop voedsel voor diverse soorten. Als je een wandeling maakt door de tuin of over het erf, zul je daarom vast diverse soorten kunnen waarnemen. Hieronder staat een overzichtje van enkele soorten die nu het meest actief zijn. Enkele leuke weetjes:

  • Dagpauwoog: deze vlinder komt al op zonnige voorjaarsdagen in februari weer tevoorschijn. Dol op grote brandnetels.
  • Atalanta: een trekkende vlinder. Ze trekken naar het zuiden om de kou in Nederland te ontvluchten en keren in de lente terug. Ook dol op brandnetels.
  • Icarusblauwtje: te vinden op kruidenrijke graslanden en ruigtes. Dol op o.a. rolklaver.
  • Gehakkelde aurelia: de rupsen van deze vlinder lijken sterk op een vogelpoepje en zijn daarom moeilijk te herkennen. Je treft ze op bijvoorbeeld wilgen, hazelaars en... brandnetel!
  • Oranje zandoogje: een van de meer gevoelige soorten van dit lijstje, ze gaan in aantal achteruit. Een vlinder van ruige graslanden. Sterk gelijkend op het bruin zandoogje, maar met meer oranje op de bovenkant van de vleugels.
  • Kleine vos: jonge brandnetels die op droge plaatsen in de volle zon groeien hebben de voorkeur van de kleine vos. Het mannetje bewaakt daar zijn territorium en hoopt dat er een vrouwtje langskomt.

Dit is natuurlijk maar een kleine greep uit alle vlindersoorten in Brabant. Van 3 t/m 25 juli houdt de Vlinderstichting de jaarlijkse tuinvlindertelling. Via hun website lees en leer je hier meer over. Vlinder vooral mee!

Stuur je mooiste erffoto in

We zijn zoals altijd benieuwd naar hoe de maatregelen eruit zien. Daarom vragen we jullie om één van je mooiste foto's op te sturen naar erfvogelsbrabant@gmail.com. Een vakkundige jury zal de top 5 bepalen. Deze mensen krijgen een zak patrijzenpannekoekenmix opgestuurd.

Op de foto hieronder een boomgaard met stroken wintervoedsel. Zo zie je dat voor mensen die van een net erf houden, ook georganiseerde 'rommel' mogelijk is ;-). 

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

ErvenPlus wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Streekfonds Het Groene Woud, de Nationale Postcodeloterij, het Coõrdinatiepunt Landschapsbeheer, Orbis en de diverse gemeentes.

Provincie Noord Brabant        Streekfonds Het Groene Woud        Nationale Postcodeloterij        Coördinatiepunt Landschapsbeheer        Orbis