Brabants Landschap

ErvenPlus - nr. 9 - april 2021 (20/04/2021)

Voorjaar_2021


Nog 12 plekken vrij..

Op dit moment zijn 22 van de 24 gemeenten binnen ErvenPlus2.0 qua aanmeldingen 'vol'. Alleen in de gemeente Tilburg en de gemeente Geldrop-Mierlo is nog ruimte voor totaal 12 erven. Woont u daar of kent u mensen die in deze gemeenten wonen? Aanmelden kan nog t/m deze zomer via brabantslandschap.nl/ervenplus. Inmiddels is ook het projectplan ingediend voor een nieuwe tranch (3.0) die zal gaan lopen van 2022 t/m 2024. Daarover later meer.

Binnen 2.0 zijn inmiddels ruim 500 erfscans uitgevoerd en zijn net zoveel inrichtingsplannen opgesteld. In 19 gemeenten is de beplanting uitgeleverd of deels uitgeleverd. Komend najaar gaan we weer verder met leveren in o.a. Best, Cuijck, Eindhoven, Oisterwijk en Tilburg. De soortgerichte maatregelen zijn inmiddels in 19 gemeenten bezorgd door de mensen van het Vogelrevalidatiecentrum. Ze hebben ondanks alle Corona zieken en beperkingen toch knap werk verricht. De komende weken volgen nog bezorgingen in Bergeijk, Bernheze, Tilburg, Vught en Roosendaal.

Kortom, er is weer een hoop gebeurd sinds de laatste nieuwsbrief. Hoog tijd om julle weer van een update te voorzien. Veel leesplezier!

 

Nog 12 plekken vrij..
 
Broedseizoen begonnen
 
Crowdfunding voor uilen
 
Uilen volgen
 
Quickscanners komen langs
 
Levering zaadmengsels
 
ErvenPlus op Zapp Your Planet
 




Broedseizoen begonnen

De liefhebbers van natuur op het erf zal het niet ontgaan zijn. De huismussen zijn hun typische balts aan het vertonen: laag zitten, staartje omhoog en druk fladderen. Ook de boerenzwaluwen zijn terug en ze zoeken luid kwetterend het meest geschikte nestplekje in de stal. Het roepen van de steenuilen begon al in februari. Op veel plaatsen zitten die nu op de eieren. Dit geldt trouwens ook voor de kerkuilen. Het mannetje voert muizen aan en het vrouwtje keert haar eieren (zie foto hierboven) om het uur zodat ze gelijkmatig door haar verwarmd worden. Het zijn allemaal van die momenten waar je vrolijk van wordt. Nieuw leven komt er weer aan.

Hopelijk hebben veel erfeigenaren de moeite genomen om de nestkasten vóór het broedseizoen even te ontdoen van overtollig nestmateriaal. Dit stimuleert niet alleen de bouw van een nieuw nest; vogels bouwen graag zelf nieuwe nesten, maar het is ook beter om oud nestmateriaal te verwijderen tegen parasieten en ziektes. Heb je dat nou niet gedaan, dan is ons advies om dat nu niet meer te doen. Vogels zijn al bezig met nestelen of broeden al. Dus, ga ze absoluut niet meer verstoren, maar wacht tot na de zomervakantie.

Crowdfunding voor uilen

Een nieuwe en tevens de eerste crowdfunding voor de uilenbescherming is van start gegaan. Als ErvenPlus deelnemer kunt u nu helpen om de steenuil of kerkuil te behouden en te beschermen. Het initiatief komt van het Netwerk Uilenbescherming Brabant en maakt onderdeel uit van het landelijke programma Crowdfunding VoorNatuur.
 
 
De laatste jaren is er in Brabant een stijgende behoefte aan uitbreiding van kasten en vervanging van oude versleten kasten. Om de populatie te behouden is het belangrijk dat oude versleten kasten op tijd worden vervangen en er op geschikte erven nieuwe kasten bijgeplaatst worden. Deze kasten worden gemaakt van duurzaam onbehandeld hout en gaan ongeveer 10 a 15 jaar mee. Daarna zijn ze aan vervanging toe.
 
Om deze extra nestvoorzieningen te financieren vragen we uw bijdrage! We hebben leuke ‘beloningen’ bedacht voor uw bijdragen, zoals een uilenwandeling, een uilenles of een set mooie ansichtkaarten, dus wees er snel bij.
 
Behalen we vóór 13 mei de 10.000,- euro, dan wordt de bijdrage van €5.000,- door de Provincie Noord-Brabant verzilverd.
 
Mede namens de uilen danken we u!

 

Uilen volgen

Dit jaar zijn in Brabant voor het eerst maar liefst 5 kerkuilenkasten, 4 steenuilkasten en twee bosuilenkasten te volgen. Dit is te danken aan het werk van Jan Bogearts samen met een groepje andere vrijwilligers. Ook draait een camera in een bosuilenkast in De Mortel (Gemert-Bakel), waar uilenbeschermer Hans van Berlo updates geeft via z'n YouTube-kanaal. In Someren-Eind is een webcam gericht op een koppel torenvalken. Samen met de beelden van de website nestkastnu.nl krijgen we nu een aardige indruk van het verloop van het broedseizoen. Hier even een update:

Kerkuilen in Borkel & Schaft: 4 eieren
Kerkuilen in Haaren: 5 eieren (ook via Twitter te volgen: @UilenW)
Kerkuilen in Oerle: 5 jongen
Steenuilen in Oisterwijk: 5 eieren
Steenuilen in Leenderstrijp: 5 eieren 
Bosuilen in Hoogeloon: 4 kuikens
Bosuilen in De Mortel: 2 kuikens
Torenvalk in Someren: prooiaanvoer, nog geen eieren

Voor de uilenkasten vragen we alle gastgevers om nooit zelf in de kast te kijken. Hiervoor komen de vrijwilligers van de uilenwerkgroep op het juiste moment bij u langs. Zij weten hoe je dit met de minste verstoring kunt doen én bovendien weten ze hoe ze veilig moeten werken op hoogte. Uiteraard is het wel hartstikke leuk om bij de kastcontrole aanwezig te zijn.

Quickscanners komen langs

Dit jaar zullen op zo'n 50 erven aanvullende quickscans gedaan worden door vrijwilligers van natuurverenigingen. Het is voor het eerst dat we dit op deze schaal gaan doen. Met deze pilot willen we een methode ontwikkelen om de biodiversiteit op erven te meten. Het is dan ook bedoeld als aanvulling op de quickscan die vanaf volgende maand online door erfeigenaren zelf kan worden ingevuld. 

Met de quickscan biodiversiteit op erven hebben we een aantal doelen:

  • Methode ontwikkelen voor monitoring op erven
  • Algemeen beeld schetsen van de biodiversitiet op erven
  • Aantonen of maatregelen gebruikt worden door doelsoorten
  • Verandering laten zien in de aanwezigheid van erfbewonende soorten
  • Vrijwilligers betrekken bij monitoring
  • Invoerportaal ontwikkelen om de gegevens te verwerken

We hopen natuurlijk op uw gastvrijheid zodat onze mensen hun werk kunnen doen. De eigenaren van de geselecteerde erven krijgen van te voren bericht hierover.

 

Levering zaadmengsels

Voor 30 april zullen de zaadmengsels voor nieuwe deelnemers worden geleverd. Dit gebeurt per post. Uitleg over hoe te zaaien kunt u vinden in ons Infoblad Zaai-instructie. Voor de aanleg van het zaaibed hoeft u zeker niet op het mengsel te wachten. Dat mag nu al gebeuren. 

Wij verstrekken vanuit ErvenPlus eenmalig een zaadmengsel in het eerse jaar na deelname. Voor de jaren daarna willen we u vragen om zelf een mengsel te bestellen via de webshop van Neutkens uit Vessem. Ons advies is om het graankruidenmengsel (R4) te gebruiken, omdat dit het meest geschikt is voor vogels en muizen. Maar, het staat u vrij om ook eens een bijen- en vlindermengsel te proberen.

Bloemrijke graanmengsels zijn ideaal om overhoeken of randen op en rond uw erf in te zaaien. Ze geven dankzij de klaprozen, gele ganzenbloem, korenbloem en phacelia niet alleen een fraai kleurenpalet maar ze trekken ook veel insecten aan, waaronder zweefvliegen, solitaire bijen, lieveheersbeestjes, hommels en vlinders. Deze insecten vormen weer voedsel voor erfvogels en vleermuizen. Zwaluwen, vliegenvangers en heggemus zijn volledig afhankelijk van insecten. Vinkachtigen en patrijzen alleen in de eerste weken dat ze jongen hebben.

Een tweede, minstens zo belangrijke funcie van de ingezaaide overhoekjes is het aanbieden van wintervoedsel! De kruiden en zaden leveren namelijk een positieve bijdrage aan de winteroverleving en dus de populatieaantallen van zaadeters als gorzen, mussen en vinkachtigen (vink & kneu). Tot en met het vroege voorjaar moeten er eigenlijk zaden aanwezig zijn. De graanveldjes of -stroken moeten dan ook tot en met maart blijven liggen. U mag in februari / maart best bijvoeren door om de paar dagen wat handjes vogelvoer in de veldjes te strooien. Het is goed dat de veldjes gelegen zijn naast struweel, een heg, houtwal, of bosje omdat gorzen, mussen en vinken daar juist weer de dekking vinden tegen katten, havik of sperwer.

Tenslotte komen er natuurlijk muizen af op dit soort graanveldjes. Essentieel voedsel voor steenuil en kerkuil. U hoeft niet bang te zijn dat de muizen bij u in huis komen, want ze blijven op de plek zitten waar voedsel te vinden is. 

ErvenPlus op Zapp Your Planet

Dit voorjaar waren twee ErvenPlus-erven ineens te zien in het jeugdprgramma Zapp Your Planet van de NTR. Uilenkenner Jochem Sloothaak van het Coördinatiepunt Landschapsbeheer ging op pad met presentator Remy en zijn filmteam om het biotoop voor de steenuil te verbeteren. 

's Ochtends was het team te gast bij Evelyne in Moerenburg (Tilburg). Op dit erf heeft Jochem met Remy een erfscan uitgevoerd om te bepalen wat er allemaal verbeterd kan worden op dit erf. Dat was best veel. 's Middags verhuisde heel de filmploeg naar het erf van Bart in Udenhout. Hier is vanuit ErvenPlus al veel werk verricht, maar er kan altijd meer. Dus, Remy kon aan aan de slag. Na een lange filmdag met veel bakskes koffie was iedereen enthousiast over het beeldmateriaal en natuurlijk het het eindresultaat voor de erven. De 5 minuten durende aflevering is nu terug te kijken op de website van NPO Zapp.

KLIK HIER OM U AAN TE MELDEN OF KLIK HIER OM U AF TE MELDEN VOOR DEZE NIEUWSBRIEF
U KUNT DEZE NIEUWSBRIEF OOK ONLINE LEZEN INDIEN DEZE NIET GOED WORDT WEERGEGEVEN

ErvenPlus wordt mede mogelijk gemaakt door Provincie Noord-Brabant, Streekfonds Het Groene Woud, de Nationale Postcodeloterij, het Coõrdinatiepunt Landschapsbeheer, Orbis en de diverse gemeentes.

Provincie Noord Brabant        Streekfonds Het Groene Woud        Nationale Postcodeloterij        Coördinatiepunt Landschapsbeheer        Orbis